Nieuwe delictanalyse binnen Forensische Zorg leidt tot betere samenwerking en uitwisseling van informatie

Stel: cliënt A pleegt een overval omdat hij geld nodig heeft om zijn verslaving te bekostigen en cliënt B gebruikt geweld in de kroeg omdat hij zich aangevallen voelt. Deze delicten en ook de motivatie erachter zijn totaal verschillend. Welke factoren en situaties precies leiden tot het delictgedrag onderzoeken we samen met de cliënt in een delictanalyse. Dat is op zich niet nieuw, maar de manier waarop we dat doen is dat wel.

De delictanalyse is vooral gericht op inzicht krijgen. Samen met de cliënt ga je – door gesprekken, maar ook door goed naar de informatie in het dossier en in het proces verbaal te kijken – beschrijven wat zich precies heeft voorgedaan en welke factoren daartoe hebben geleid. Hierbij worden de gedachten, gevoelens en het gedrag van de cliënt systematisch nagevraagd. Zaken zoals persoonlijkheid, psychiatrische stoornis, (het gebrek aan) vaardigheden en middelengebruik spelen daarbij een belangrijke rol. Daarnaast kan de situatie waarin de cliënt zich bevond, voor en tijdens het plegen van het delict, van invloed zijn geweest op het komen tot delictgedrag.

Standaardmodel delictanalyse

Forensische zorginstellingen voerden de delictanalyse tot voor kort ieder op hun eigen manier uit. Informatie was daardoor niet goed uitwisselbaar wanneer cliënten bijvoorbeeld naar een andere instelling gingen. Het programma Kwaliteit Forensische Zorg heeft een inventarisatie gedaan onder de instellingen en op basis daarvan een standaardmodel gemaakt voor de inzet en invulling van delictanalyse als methode binnen de forensische zorg.

We voeren deze nieuwe delictanalyse met alle cliënten van de Forensische Verslavingszorg bij NK uit. De uniforme delictanalyse helpt niet alleen bij een betere uitwisseling van informatie met andere instellingen, maar maakt ook de samenwerking binnen onze eigen organisatie makkelijker. Wanneer een cliënt bijvoorbeeld begonnen is met ambulante behandeling, maar later terugkomt voor een klinische opname, kunnen we intern gemakkelijk met elkaar overleggen en is de informatie goed overdraagbaar.

Meer weten?

Wil je meer weten over de delictanalyse? Neem dan contact op met Sabine Beersma via sabine.beersma@novadic-kentron.nl.

Lees hier meer over de Forensische Verslavingszorg bij NK.