Novadic-Kentron krijgt Bronzen Status voor project NK Rookvrij

De afgelopen maand hebben verslavingszorginstellingen in Nederland een self-audit gedaan naar de stand van zaken om de eigen instelling rookvrij te maken. Het ging daarbij over kwesties als het beleid van de instellingen om de locaties en werkruimtes rookvrij te maken, de betrokkenheid van medewerkers en cliënten bij het rookbeleid en de intentie om toe te werken naar een geheel rookvrije instelling.

Novadic-Kentron heeft het daarbij heel goed gedaan. Op een landelijke bijeenkomst onder leiding van VNN-verslavingsarts Robert van de Graaf (voorvechter van de Rookrije Generatie en een van de initiatiefnemers van Rook-de-zorg-uit), werden we verrast met de toekenning van de Bronzen Status omdat NK als enige voor de self-audit de score heeft behaald die past bij die status. Namens NK heeft Anite Jonkers het bijhorende certificaat in ontvangst mogen nemen.

Natuurlijk is er nog voldoende te doen om als instelling volledig rookvrij te worden voor zowel medewerkers als cliënten. Daar gaan we ook in 2018 vol op inzetten: zo gaan we alle teams bevragen om te kijken wat er nodig is om ook voor cliënten rookvrij te worden. Hierover zijn we gezamenlijk met de andere verslavingszorginstellingen in overleg met de zorgverzekeraars voor de vergoeding voor onze cliënten. We hopen dat we in 2019 de behandeling van tabaksverslaving vergoed krijgen voor onze cliënten. Het einddoel is dat NK en alle andere verslavingsinstellingen op 31 mei 2019 -de Wereld-Rookvrijdag- volledig rookvrij zijn.

In de factsheet Rookbeleid in de GGZ lees je meer over waar de verslavingszorginstellingen en ggz-instellingen mee bezig zijn.

SONY DSC

SONY DSC

Projectgroepleden NK Rookvrij (vlnr) Peter Greeven, Anite Jonkers en Gisela Masthof zijn zichtbaar trots op de status.