De effecten van alcohol en drugs op het lichaam

De anatomie van verslaving

Alcohol drinken of drugs gebruiken is ongezond. Hieronder zie je de schade op verschillende delen van het lichaam.

0037_011_poster_A2_NK_NL_nieuwe huisstijl

Hersenen

Een ernstige vorm van hersenschade door alcohol is de ziekte van Korsakov. Door het drinken is er een tekort aan vitamine B1. Dat veroorzaakt Korsakov. Lees hier meer over schade aan de hersenen.

Neus

Door het snuiven van amfetamine (speed) krijg je irritatie en schade aan het slijmvlies in de neus. Het snuiven van cocaïne kan ontstekingen en bloedneuzen veroorzaken. Jarenlang cocaïne snuiven vreet het neusschot weg.

Gebit

Door xtc en amfetamine (speed) kan je gaan knarsetanden. Daardoor slijt je gebit. Ook heb je minder speeksel. Speeksel maakt je gebit steeds schoon. Als je een droge mond hebt, kun je slechte tanden krijgen. Alcohol is ook slecht voor je tanden, want alcohol beschadigt het glazuur: de harde laag om je tanden.

Mond- en keelholte

Alcohol (ethanol) is een kankerverwekkende stof. Je hebt meer kans op kanker van mond en keelholte, strottenhoofd en slokdarm als je drinkt.

Hart en bloedvaten

Amfetamine (speed), xtc en coke maken je hartslag en bloeddruk hoger. Die drugs zijn dus gevaarlijk voor mensen met hart- en vaatziekten. Speed verhoogt het risico op hartritmestoornissen. Alcohol kan ook hart- en vaatziekten veroorzaken.

Longen

Tabak verwoest je longen. Maar ook als je veel cannabis blowt, krijg je schade aan je luchtwegen. Gebruik van basecoke (een vorm van cocaïne die wordt gerookt in een pijp) leidt tot grote schade aan de longblaasjes. Veel cocaïnegebruikers krijgen chronische longziekten, zoals COPD.

Maag

Alcohol kan het slijmvlies van je maag beschadigen. Je kan een maagvliesontsteking of een maagzweer krijgen.

Lever

Al na enkele dagen flink alcohol drinken kan je lever “vervetten” en opzwellen. Gevolg is pijn, misselijkheid, braken en soms geelzucht. Langdurig gebruik kan leiden tot alcoholhepatitis en levercirrose. Zware drinkers hebben meer kans op leverkanker. Xtc, speed en coke kunnen de lever (en nieren) ook beschadigen.

Darmen

Zware drinkers hebben meer kans op kanker aan de dikke darm. Heroïnegebruikers hebben vaak last van obstipatie.

Botten

Lange tijd veel alcohol drinken is slecht voor je botten. Vooral bij jongeren en jongvolwassenen wordt er minder bot aangemaakt. Hierdoor heb je later meer risico op osteoporose (broze botten die makkelijk breken).