GHB-verslaving

De laatste jaren gebruiken meer mensen GHB. Lange tijd dachten mensen dat GHB alleen voordelen had: het is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar, je krijgt er geen kater door, je hebt meer zelfvertrouwen en je hebt meer zin in seks.  Ook kun je het gebruik makkelijk verbergen: niemand stelt vragen over een zogenaamd flesje ‘water’. Maar GHB-verslaving is een heel ernstige verslaving.

Samenstelling en effecten

GHB wordt gemaakt van GBL (een industrieel schoonmaakmiddel) en natronloog (gootsteenontstopper). Het geeft bij een lage dosis een relaxed gevoel en bij een hoge dosis een verdoofd (“dronken”) gevoel. Dit duurt ongeveer drie uur.

Risico’s GHB

  • Het is heel moeilijk om te bepalen hoeveel GHB je neemt. De dosis die een goed gevoel geeft, ligt heel dicht bij een overdosis. Bij een overdosis raak je bewusteloos en kan je ademhaling stoppen.
  • GHB heeft een groot risico op verslaving. GHB-verslaving is een ernstige verslaving: gebruikers vallen na de behandeling vaker terug dan na andere verslavingen.
  • Ook zijn de klachten als je niet gebruikt heel heftig (ontwenningsklachten): niet slapen, gespannen, angst, zweten, trillen, spierpijn en somberheid. In één keer stoppen is heel gevaarlijk, omdat dat kan leiden tot een delirium (heel erg verward en niet aanspreekbaar), toevallen, hoge bloeddruk en hallucinaties (dingen zien of horen die er niet zijn). Zoek altijd hulp als je wilt stoppen met gebruik!
  • Omdat je heel snel heftige ontwenningsklachten krijgt, zijn mensen met een GHB-verslaving altijd onder invloed. Daardoor krijg je grote problemen met wonen, werk, geldzaken, sociale contacten, enzovoorts.

Ben ik verslaafd aan GHB?

Doe de zelftest om erachter te komen of er sprake is van een (beginnende) verslaving.

Hulp nodig?

Zonder hulp je GHB-verslaving overwinnen kan moeilijk en zelfs gevaarlijk zijn. Neem dus contact met ons op!

Novadic-Kentron heeft een speciale behandeling voor GHB-verslaving.

  • Je gaat je GHB langzaam afbouwen. Dat doen we met medicinale GHB.
  • Ook kijken we samen met jou naar je leven ná de behandeling, zodat je niet zo snel terugvalt.

GHB-verslaving is lastig, maar je kan er écht vanaf komen met goede hulp!