Kort nieuws eerste kwartaal 2021
28 april 2021Via deze rubriek bieden wij u een overzicht van de meest opvallende ontwikkelingen en interessante informatie binnen onze organisatie. Hieronder leest u meer over:
- verslavingsreclassering en forensische verslavingszorg geven kijkje in de keuken tijdens Festival Forensische Zorg;
- Kloosterhotel ZIN en NK organiseren bijkomweekend voor naasten in juni;
- nieuwe samenwerking Coup Cura en NK om verslaving te destigmatiseren;
- plannen nieuwe woonvoorzieningen in regio Den Bosch;
- internationaal onderzoek naar effecten van herstel bij drugsverslaving;
- NK gaat voor TOPGGz;
- zorgprestatiemodel bij NK.
Verslavingsreclassering en forensische verslavingszorg geven kijkje in de keuken tijdens Festival Forensische Zorg
Eind januari vond het Festival Forensische Zorg plaats. Online dit keer, in verband met corona. Het thema van dit jaar was ‘Closed’. Een bijzonder toepasselijk thema, nu de wereld voor een groot deel op slot zit. Maar ook omdat de forensische zorg vaak achter gesloten deuren plaatsvindt. Hoog tijd dus om openheid te geven!
Samen maakten de medewerkers van de verslavingsreclassering en forensische verslavingszorg een video over hoe ze met de coronamaatregelen zijn omgegaan. Ook namen ze een podcast op met de toepasselijke titel Buitenstebinnen over het werk van de verslavingsreclassering bij de Penitentiaire Inrichting in Vught. Beluister hier de podcast! En tot slot creëerden ze zelfs een heuse escaperoom rondom het thema ervaringsdeskundigheid. Door middel van diverse puzzels liepen deelnemers het traject van een cliënt door, waarbij ze leerden hoe ervaringsdeskundigheid ingezet kan worden in dit proces. Mooie voorbeelden van samenwerking, kennis delen, transparantie en het gebruik van moderne middelen!
Kloosterhotel ZIN en NK organiseren bijkomweekend voor naasten in juni
Kloosterhotel ZIN en NK organiseren samen een bijkomweekend voor naasten van mensen met een verslaving. Naasten die het moeilijk hebben en wel wat positieve energie kunnen gebruiken, kunnen deelnemen aan een compleet verzorgd weekend (van 4 tot en met 6 juni) in het prachtig gelegen kloosterhotel van ZIN in Vught. Tijdens dit weekend kunnen ze bijkomen en de accu weer opladen, maar daarnaast doen ze ook mee aan een inspirerend en afwisselend programma dat wordt begeleid door ervaren trainers van ZIN en NK. Hier kunnen de naasten hun ervaringen delen met elkaar en krijgen ze handvatten om met meer compassie naar zichzelf en de ander te kijken, beter voor zichzelf te zorgen en op een gezonde, positieve manier om te gaan met de verslaving van de ander.
Het weekend wordt, dankzij subsidie van ZIN en stichting Sobriëtas, tegen zeer lage kosten (€ 95 voor het hele weekend) aangeboden. Dit is inclusief alle trainingen, maaltijden uit de 100% biologische keuken en overnachtingen op een hotelkamer met eigen douche en toilet. Ken je mensen die gebaat zouden zijn bij dit weekend? Klik hier voor meer informatie en het online aanmeldformulier.
Nieuwe samenwerking Coup Cura en NK om verslaving te destigmatiseren
In Nederland worstelt één op de tien mensen met een verslaving. Toch blijft het een moeilijk bespreekbaar onderwerp en wordt er daardoor vaak geen of te laat hulp gezocht. Om verslaving(szorg) in Brabant te destigmatiseren en kwetsbaarheid bespreekbaar te maken, werkt NK samen met kunstenaarscollectief Coup Cura. Muziek en theater zijn namelijk bij uitstek middelen voor het creëren van begrip en verbinding in de maatschappij. Na de voorstelling ‘Hunker’ in 2018 is nu het tweejarige project ‘MIST’ gestart.
Door middel van spoken words, virtual reality, theaterworkshops, beeldende kunst en een documentaire trekt Coup Cura Brabant in om leerlingen en het bedrijfsleven op een unieke manier te betrekken bij de destigmatiserende beweging. En aan het einde van de rit kunnen we opnieuw een indrukwekkende voorstelling verwachten. De Foundation van Zorg van de Zaak Netwerk, waar NK sinds 2020 onderdeel van is, ondersteunt dit project. Niet alleen financieel, maar ook vanuit inhoudelijke expertise. Lees meer over dit project in dit artikel met Suus Theuws, bestuurslid van de Foundation en Programmamanager Digitale Zorg bij NK.
Plannen nieuwe woonvoorzieningen in regio Den Bosch
Of je nu jong of oud, vitaal of kwetsbaar bent, iedereen heeft behoefte aan een eigen plek. Wanneer je worstelt met ernstige psychiatrische problemen en verslaving, is het echter knap lastig om op jezelf te wonen. En passende woonvoorzieningen voor deze kwetsbare groep zijn schaars. NK-bestuurders Walther Tibosch en Sigrid Wijnbergh schreven hierover onlangs het opiniestuk ‘Het gat in de zorgstaat’, dat onder meer werd gepubliceerd in het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad.
De gemeente Den Bosch heeft in ieder geval wél concrete plannen voor een uitbreiding van de woonvoorzieningen voor deze kwetsbare groep. Aan de Zuiderparkweg opent begin 2022 een hostel voor gemiddeld dertig mensen met een chronische drugs- of alcoholverslaving en een psychische aandoening. De begeleiding en zorg ligt in handen van Reinier van Arkel, in samenwerking met NK. De bewoners krijgen hier 24-uurs zorg, intensieve begeleiding en toezicht. De bedoeling van hun verblijf is dat ze toewerken naar een meer zelfstandig leven.
Verder zijn er plannen voor een Voorziening Langdurig Verblijf (VLV) aan de Nieuwe Dijk, in de polder tussen Den Bosch, Den Dungen en Sint Michielsgestel. Hier wil Stichting Maartensdonk een plek creëren voor 22 dakloze mensen die zich niet staande weten te houden op andere plaatsen in de samenleving. Ze hebben psychische problemen en/of een licht verstandelijke beperking, in combinatie met verslaving. Wanneer deze VLV gerealiseerd zal worden, is nog onduidelijk.
Internationaal onderzoek naar effecten van herstel bij drugsverslaving
NK heeft deelgenomen aan een groot, meerjarig onderzoek naar herstel van drugsverslaving dat in verschillende landen tegelijk werd uitgevoerd: Engeland, Schotland, België en Nederland. Cliënten en ervaringswerkers van NK participeerden in dit onderzoek door het invullen van online vragenlijsten over hun eigen herstelproces. Eind 2020 verschenen de eerste resultaten van dit onderzoek in twee wetenschappelijke publicaties. In onze vorige nieuwsbrief berichtten we al over de effecten van deelname aan ervaringsgroepen op het herstel van drugsverslaving: dit leidt tot méér participatie, meer veranderingen in sociale netwerken en een sterkere toewijding om clean te blijven. Hieronder lichten we de andere publicatie uit over de invloed van de duur van het herstel op belangrijke levensgebieden.
Bij de 722 deelnemers werd onderscheid gemaakt tussen drie stadia van herstel: korter dan een jaar in herstel (18%), tussen één en vijf jaar (40%) en langer dan vijf jaar (42%). Onderzocht werd welke invloed de duur van het herstel heeft op huisvestingproblemen, criminaliteit, beroepssituatie en middelengebruik. Er is aangetoond dat herstel van verslaving gezien kan worden als een langdurig proces, waarbij ondersteuningsbehoeften in de loop van tijd verschuiven. Concreet betekent dat: hoe langer in herstel, hoe groter de kansen op een definitieve verbetering in de belangrijkste levensgebieden.
NK gaat voor TOPGGz
NK staat voor excellente en innovatieve zorg voor iedereen. Soms is de zorgvraag licht en in andere gevallen is er hoogspecialistische zorg nodig. Cliënten met een complexe detoxificatie van GHB of opioïden vragen bijvoorbeeld om een zeer specialistische aanpak. Onze experts behandelen deze complexe vragen volgens de nieuwste methoden en de laatste wetenschappelijke inzichten. Om dit officieel uit te kunnen dragen, bereidt NK op dit moment de aanvraag voor het TOPGGz-keurmerk voor. We vragen deze aan voor de medium care klinische afdelingen in Vught die samen het Centrum Complexe Detox zullen vormen. Vanuit dit centrum bieden we (ook nu al) consultaties en second opinions voor ketenpartners en cliënten binnen én buiten Brabant. Bovendien creëren we met dit keurmerk meer ruimte voor onderzoek en innovatie.
Wil je meer weten over TOPGGz? Informeer dan bij de projectleiding via mariken.hulscher@novadic-kentron.nl of peter.greeven@novadic-kentron.nl.
Zorgprestatiemodel bij NK
Vanaf 1 januari 2022 wordt het zorgprestatiemodel ingevoerd in de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg. Dit is een model voor vergoedingen in de zorg waarbij eenvoud voorop staat. Het model streeft naar eenvoudige regels, duidelijke nota’s en geen onnodige administratie. Het model gaat het huidige systeem van dbc’s (diagnosebehandelcombinaties), dbbc’s (diagnosebehandelbeveiligingscombinaties) en zzp’s (zorgzwaartepaketten) vervangen. In het nieuwe model bepalen de ‘prestaties’ welke vergoeding de zorgaanbieder krijgt. Een prestatie is in het nieuwe model bijvoorbeeld een consult of een overnachting in de kliniek. In de huidige bekostigingssystematiek zijn er veel soorten bekostiging, die zorgen voor veel administratie. Ook sluit de bekostiging vaak niet aan bij de zorg die iemand werkelijk krijgt. Eenvoudige zorg kan zo te duur zijn, terwijl de vergoeding voor complexe zorg soms weer te laag is. Door de lange looptijd van dbc’s en dbbc’s duurt het bovendien lang voordat de zorgnota kan worden verstuurd. Ook zijn zorgverleners veel tijd kwijt aan registratie: tijd die ze niet aan zorg kunnen besteden. Het belangrijkste doel van het nieuwe zorgprestatiemodel is eenvoud. De rekening van de zorg moet in het nieuwe model duidelijker worden voor cliënt en zorgverzekeraar. Ook wordt er bij het nieuwe zorgprestatiemodel gestreefd naar minder administratie en meer ruimte voor innovatie. In 2021 wordt het model verder uitgewerkt. Wilt u meer weten over het zorgprestatiemodel, kijk op Zorgprestatiemodel.nl. Mocht u vragen hebben over de invoering van deze nieuwe bekostigingssystematiek bij NK, dan kunt u mailen naar zorgprestatiemodelNK@novadic-kentron.nl.