Binnen beginnen om buiten te blijven: hoe reclassering al tijdens detentie het re-integratietraject kan versterken en de kans op recidive kan verkleinen
1 februari 2022Grofweg de helft van de gedetineerden in Nederland gaat binnen twee jaar opnieuw de fout in en belandt weer in de gevangenis. Na een taakstraf of een reclasseringstoezicht gebeurt dat minder vaak: 34% valt dan terug. Om de re-integratietrajecten te verbeteren en de kans op terugval verder te verkleinen, zijn in het kader van het Programma Samenwerking DJI-3RO van 2019 tot 2021 experimenten uitgevoerd in negen Penitentiaire Inrichtingen in Nederland. Reclasseringswerkers van Novadic-Kentron namen deel aan deze experimenten in de PI in Vught en Roermond. Ook gemeentes speelden een belangrijke rol in dit project.
Een completer beeld
Bij de experimenten werd de expertise van de reclassering al tijdens detentie betrokken. Het doel was een betere verbinding te maken tussen de periodes voor, tijdens en na detentie en gedetineerden beter te ondersteunen bij het traject naar buiten.
De aanwezigheid van reclasseringswerkers in de PI zorgde ervoor dat informatie uit het voortraject gelegd kon worden naast de informatie die casemanagers in de PI verzamelden uit de intake en uit het gedrag van een gedetineerde in detentie. Zo ontstond een completer beeld, wat de basis was voor het vormgeven van een goed op de gedetineerde afgestemd re-integratietraject.
Hoe nu verder?
Hogeschool Utrecht evalueerde de experimenten en adviseert de DJI en 3RO de bevindingen te gebruiken voor landelijke implementatie en tegelijk te werken aan versterking en verfijning. Daarvoor doen ze enkele aanbevelingen in hun rapport.
Wil je meer weten?
Lees dan hier het Eindrapport Effectieve Praktijken en Selectie Ondersteunend Model van de Hogeschool Utrecht.
Het verhaal van
Lees hier het verhaal van gedetineerde Hans: “Bij de verslavingsreclassering laten ze me zien dat er altijd hoop is.”
Beeld via Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)