De gevolgen van alcohol tijdens de zwangerschap

Mag je drinken tijdens de zwangerschap? Nee! Als je zwanger wilt worden of bent, is er maar één veilig advies: drink helemaal geen alcohol!

Ook weinig alcohol kan schadelijk zijn

Veel zwangere vrouwen denken dat een enkel glas alcohol geen kwaad kan. Zelfs sommige artsen en gynaecologen spreken dit niet tegen.

Maar er is geen veilige hoeveelheid alcohol. Hoe vroeger je in de zwangerschap drinkt, hoe groter de kans op schade. En hoe meer je in één keer drinkt, hoe groter de kans op schade. Maar ook weinig drinken kan het kindje kwaad doen. Bij sommige vrouwen kunnen enkele glaasjes alcohol al grote schade veroorzaken.

Wat doet alcohol met het kindje in je buik?

Als je zwanger bent en je drinkt, krijgt je baby in de buik bijna net zoveel alcohol in zijn of haar bloed. Maar een baby kan de alcohol nog niet afbreken. De alcohol blijft veel langer in het bloed dan bij de moeder. Bovendien is de baby nog volop aan het groeien en ontwikkelen. Daardoor kan alcohol veel kwaad doen. Vooral de hersenen zijn heel kwetsbaar.

Alcohol drinken als je zwanger bent, kan voor grote problemen zorgen bij je kindje. Je kind kan zijn of haar hele leven last hiervan hebben. Je kind kan bijvoorbeeld veel problemen krijgen met gedrag, leren en concentreren. Ook groeien kinderen minder goed. Dit probleem is in de maatschappij bijna niet bekend. De meest ernstige vorm van schade door alcohol is FAS: het Foetaal Alcohol Syndroom. Andere vormen van schade door alcohol noemen we Foetal Alcohol Spectrum Disorder.

Drink niet als je zwanger bent of wilt worden!

De schade door alcohol aan het kind is niet te genezen. Maar wel kun je het 100% voorkómen: door helemaal geen alcohol te drinken als je zwanger bent. Het dringende advies is dan ook: stop helemaal met drinken als je zwanger bent of wilt worden!