Drukbezocht symposium TOPGGz NK Vught
27 september 2024Op de klinische afdeling NK Vught detox, diagnostiek en behandeling met TOPGGz keurmerk hanteren de professionals een integrale visie. Reden hiervoor: een mens is zoveel meer dan zijn verslaving. Tegelijkertijd ervaren mensen vaak meer problemen dan de afhankelijkheid van middelen. Hoe komt dat en waar zitten haakjes om met iemand in gesprek te gaan en een behandeling succesvol te starten en doorlopen? Tijdens het symposium op donderdag 26 september -mede ter ere van het afscheid van klinisch psycholoog Nicolle van Mil– stond deze visie en achtergrond centraal.
Inhoudelijk programma
De zaal was tot de laatste stoel gevuld, toen Nicolle iedereen van harte welkom heette. Na een korte introductie nodigde ze prof. dr. Arnt Schellekens (naast zijn rol als nationaal rapporteur Verslavingszorg en professor Psychiatrie en Verslaving bij de Radboud Universiteit ook nauw betrokken bij TOPGGz van NK) uit voor zijn lezing. Hij lichtte hierin toe op welke manier verslaving en comorbiditeit met elkaar zijn verbonden. Verslavingsarts Tim van Grinsven ging in op het thema ‘van detox naar diagnostiek’. Ondertussen luisterde een zeer geïnteresseerd publiek naar hen en stelde diverse vragen ter verdieping. Dr. Harmen Beurmanjer moest door ziekte helaas verstek laten gaan. Daarom lichtte Nicolle zelf toe op welke manier NK werkt aan innovatief behandelen én besprak ze de inhoud en visie van het behandelprogramma van de klinische TOPGGz afdeling.
Na de pauze volgden de deelnemers diverse workshops over ‘in gesprek met een cliënt over behandeling op de afdeling’, behandelinterventies op de TOPGGz afdeling en consultatie bij complexe casuïstiek’. De middag werd afgesloten met een feestelijk en warm afscheid van Nicolle onder het genot van alcoholvrij drankje en een hapje.