Bert (woog op een gegeven moment nog maar vijftig kilo)

Medische heroïnebehandeling

“Ik begon al op school met blowen. Ik trok op met verkeerde vrienden en op zijn achttiende begon ik ook cocaïne te gebruiken. Gewoon, om erbij te horen. Het ging eigenlijk vanzelf. We legden wat geld bij elkaar om een keer een snuif te proberen. En dat ging van kwaad tot erger; van een enkel keertje als we gingen stappen via meerdere keren per week tot dagelijks. Na een jaar was de zucht zo groot dat ik er niet meer buiten kon. Maar je raakt behoorlijk opgefokt van wit. Dat kon ik in het begin dempen met blowen, maar op een gegeven moment ging dat niet meer. Daarom ben ik op mijn twintigste heroïne gaan gebruiken. Toen ging het heel hard. Al na een aantal weken kon ik er niet meer mee stoppen. Ik had dagelijks bruin nodig omdat ik anders doodziek werd.

“Ik sta er zelf nog van te kijken hoe ik alles naar de kloten heb geholpen”

Ik heb nog een aantal keer geprobeerd om te stoppen. Maar op een gegeven moment besef je dat je er nooit meer vanaf komt en dat je moet leren leven met de drugs. Maar leven met drugs bleek een hel te zijn. Ik sta er zelf nog van te kijken hoe ik alles naar de kloten heb geholpen. Op een gegeven moment woog ik nog maar vijftig kilo. Drie jaar geleden stond ik op het punt opgenomen te worden in het zorghotel. Toen hoorde ik van de medische heroïnebehandeling en ben ik hierheen gegaan.”

“Mijn huis is schoon en ik kook elke dag voor mezelf”

Bert meldt zich drie keer per dag bij de unit om ter plekke een portie heroïne te roken. Zeven dagen per week is hij daar zo‚’n vier uur mee kwijt. Sinds hij hier is begonnen, heeft hij veel bereikt. Cocaïne gebruikt hij nog slechts sporadisch, hij zit op de laagste dosering methadon, heeft weer contact met zijn vader en werkt drie dagen in de week in de moestuin van Novadic-Kentron bij Emmaus. Dat is wel zwaar, want zijn conditie is nog niet helemaal op peil. Bert: “Maar het zorgt samen met het bezoeken van de unit wel voor een dag- en nachtritme. Ik sta elke dag om zeven uur op. En ik heb zelfs een eigen huis, dat heb ik nog nooit gehad. Mijn huis is schoon en ik kook elke dag voor mezelf. Ik voel me goed. Ik weet niet of het ooit nog gaat lukken om helemaal te stoppen. Ik denk daar nu ook nog helemaal niet over na. Voorlopig richt ik me alleen op vasthouden wat ik nu heb bereikt. Het gaat nu goed met mij. Dit is het beste programma dat Novadic-Kentron ooit gehad heeft!”