Een positiever leven met CRA

Bij NK werken we met CRA. CRA staat voor Community Reinforcement Approach. Bij CRA zoeken we positieve alternatieven (ander gedrag) voor je gebruik van alcohol, drugs, gokken, gamen of internet.

Wat doen we bij CRA?

Iedereen gebruikt omdat hij of zij daar een bepaalde ‘beloning’ door krijgt. Bijvoorbeeld een roes of het verdoven van boosheid of angst. Met CRA zoeken we naar andere, gezonde activiteiten die je meer ‘beloning’ opleveren dan je gebruik, bijvoorbeeld een nieuwe hobby, (ander) werk of beter contact met je familie.

Belangrijk bij CRA is ook een positieve houding. We kijken vooral naar wat er al goed gaat. En ook belangrijk: we proberen ook je sociale omgeving te betrekken (of uit te breiden), zodat je steun hebt in je nieuwe leven.

Voor wie is CRA?

CRA is niet alleen een behandeling, maar vooral een manier om te behandelen. Je kunt bijna alle behandelingen dus ‘CRA’ doen. CRA is er dus voor al onze cliënten.

Maar CRA is ook voor ouders, partners en andere familie. Dan kijken we niet naar positieve alternatieven voor het gebruik, maar voor andere gewoontes. Bijvoorbeeld hoe je met elkaar praat.