PITD: hulp zonder drempels voor jongeren

In de gemeenten Oss en Meierijstad kunnen jongeren van 12 tot 24 jaar hulp krijgen van PITD (Project Individuele Trajectbegeleiding Drugsgebruikers). Er is geen wachtlijst, een verwijzing is niet nodig, en de jongere en ouders krijgen niets mee van de financiële administratie: dat wordt allemaal op de achtergrond geregeld. De drempel is dus heel laag.

Hoe werkt PITD?

Jongeren komen bij PITD via (bijvoorbeeld) jeugdzorg, de school, de huisarts of de ouders. We bekijken samen hoe we kunnen helpen bij de verslaving. Een eerste afspraak met de jongere kan vaak al binnen een week. We starten dus snel, maar nemen vervolgens alle tijd die nodig is.  Er is geen einddatum. We kunnen overal afspreken waar de jongere wil: thuis, in de stad, in het park. Waar hij of zij zich ook maar veilig voelt. We gaan eerst bekijken waar de jongere nú het meest mee zit, en wat hij of zij wil bereiken, wat de jongere leuk vindt om te doen.

Hele traject dezelfde hulpverlener

Het doel van PITD is om jongeren zo lang mogelijk úit de zorg te houden. Maar soms zijn de problemen zo groot dat specialistische behandeling nodig is. De PITD-medewerker kan dan ook zélf de behandeling doen. De jongere houdt dus dezelfde hulpverlener.

Obstakels oplossen van andere zorginstellingen

Voor andere zorginstellingen is PITD vaak een uitkomst. Zij kunnen of willen soms jongeren met een verslaving niet behandelen. Daardoor loopt de hulp of begeleiding vast. Bij PITD zoeken we dan een oplossing die voor iedereen werkt.