Rookvrije behandeling

Bij Novadic-Kentron werk je aan een gezond leven. We willen je ook helpen om rookvrij te gaan leven. Iedereen weet dat dit veel gezonder is. De helft van de rokers gaat dood aan ziektes door rokers. En een kwart zelfs voor ze 65 zijn.

Maar wist je dat rookvrij leven ook helpt bij het overwinnen van je andere verslaving? Als je niet rookt, is de kans op herstel groter en de kans op terugval kleiner!

Voor alle cliënten

Je mag nergens roken in de gebouwen en op de terreinen van NK. Ook niet bij de deur of op de parkeerplaats. Dit geldt ook voor e-smokers.

Je beslist zelf of je wilt stoppen met roken. Maar we gaan er altijd over in gesprek met jou. We leggen uit wat de voordelen zijn van rookvrij leven. Afspraken over roken of rookvrij leven, zetten we in jouw behandelplan.

In de kliniek

Ook in de kliniek mag je niet roken, ook niet op de afdeling, op je eigen kamer of in de binnentuin. Iedereen in de kliniek doet mee met groepen waarin je uitleg krijgt over rookvrij leven (psycho-educatie). Je krijgt (gratis) nicotinevervangers als je wilt stoppen of minderen.

Wil je echt blijven roken, dan mag dat alleen in ‘rookpauzes’ buiten het terrein van NK.

  • Alleen cliënten op afdelingen met een ‘gedwongen kader’ mogen in de tuin roken. (Want ze mogen niet van het terrein af.)
  • Als je zelf alleen de afdeling af mag, kun je buiten het terrein van NK gaan roken. Natuurlijk doe je dat alleen als het past in jouw programma. En op plekken buiten NK waar het wel mag.
  • Als je de afdeling nog niet alleen af mag (bijvoorbeeld omdat dat tijdens de detox niet verstandig is), gaat er een begeleider mee. Je spreekt dus af wanneer het kan, zodat er genoeg medewerkers op de afdeling blijven.