Je kind en alcohol: tips voor ouders
Kinderen van nu drinken vaker en meer alcohol dan vroeger. Ook beginnen ze jonger met het drinken van alcohol. Alcohol is heel schadelijk voor jongeren onder de achttien.
Schade door alcohol bij jongeren
- Alcohol verstoort de ontwikkeling van de hersenen, die pas na 24 jaar volgroeid zijn. Dat kan invloed hebben op karakter en gedrag, leren en geheugen.
- Op jonge leeftijd beginnen met drinken, vergroot de kans op verslaving op latere leeftijd.
- Jongeren die drinken, vrijen vaker onveilig, met SOA’s tot gevolg.
- Het reactievermogen wordt langzamer, waardoor er meer kans is op een ongeluk in het verkeer.
- Jongeren die drinken tijdens het uitgaan, zijn vaker als dader of slachtoffer betrokken bij agressie.
- Jongeren drinken vaak veel in korte tijd. Hierdoor lopen ze kans op alcoholintoxicatie (‘comazuipen’). Coma is gevaarlijk, maar ook kunnen er ernstige gevolgen zijn voor de verdere ontwikkeling van de hersenen.
‘Thuis leren drinken’ is geen goed idee
Sommige ouders laten hun kinderen drinken op jonge leeftijd. Ze geloven dat het beter is om jongeren ’thuis te leren drinken’. Onderzoek laat duidelijk zien dat deze ‘volkswijsheid’ achterhaald is. Jongeren die thuis mogen drinken, drinken meer dan jongeren die dat niet mogen. Ook is er bij de ’thuis lerende’ jongeren vaker alcoholmisbruik.
Strenge regels en voorbeeldgedrag helpen
Als ouder kun je veel invloed hebben op het drinkgedrag van je kind. Een aantal tips:
- Stel duidelijke regels en verbied alle alle alcohol tot 18 jaar (nee is nee, ook op een feestje). Het toestaan van ‘een slokje champagne met oud en nieuw’ geeft kinderen de boodschap dat drank er nou eenmaal bijhoort.
- Begin met grenzen stellen als kinderen elf of twaalf zijn. Dan beginnen ze vaak al met experimenteren. Ze moeten dan de regels al kennen.
- Geef zelf het goede voorbeeld en drink met mate.
- Maak het verschil duidelijk tussen volwassenen en jongeren.
- Schenk geen kinderchampagne of alcoholvrije wijn. Ook hiermee leer je kinderen dat een feest niet zonder drank kan en dat alcohol normaal is.
Persoonlijk advies nodig?
Neem contact met ons op!