Waarom werken als arts bij NK?

  • Een baan die boeiend en veelzijdig is: cliënten hebben niet alleen een verslaving, maar vaak ook psychische, sociale en somatische problemen.
  • Een baan die geduld en tact vraagt, maar ook veel bevrediging oplevert: je werkt met een complexe doelgroep, die met jouw hulp weer vertrouwen kan krijgen en stappen kan zetten naar een gezonder en gelukkiger leven.
  • Een fijne werkplek binnen een klinische en ambulante setting.
  • De kans om jezelf te ontwikkelen en ervaring op te doen met verslaving en psychiatrie.
  • Een salaris conform cao GGZ FWG 65 (€ 3.760 tot € 5.734 bruto bij een fulltime dienstverband).
  • Een volledige dertiende maand.

Rouhollah Qurishi, arts

“Ik werk sinds 2004 als verslavingsarts binnen NK en sinds 2012 als verslavingsarts bij de jeugdafdeling van Novadic-Kentron. Mijn taken bestaan onder meer uit klinische opnames en ik behandel ambulante cliënten en cliënten in de kliniek. Ik ben ook vaak in de groep aanwezig. Bij het ontbijt zie ik iedereen, en daarna heb ik één-op-één gesprekken met cliënten, bijvoorbeeld over slaapproblemen die vaak tijdens de detox voorkomen. Ik probeer die niet meteen aan te pakken met medicatie, maar stimuleer een gezond dag- en nachtritme, bijvoorbeeld door meer te bewegen en minder koffie of energiedrank te drinken.

Ik ben ooit begonnen als KNO-arts, maar werken in de verslavingszorg is veel veelzijdiger. Je bent bezig met somatische klachten, zoals leverproblemen, COPD, suikerzieke en hoge bloeddruk, met de verslaving, maar ook met psychiatrische aspecten. Je doet alles tegelijk. Je voert motiverende gesprekken en bouwt ook veel meer een vertrouwensrelatie op met cliënten. En omdat er nog veel ‘donkere hoeken’ zijn binnen de verslavingskunde, kun je ook nog veel leren, verdiepen en ontwikkelen. Waar komen bepaalde klachten vandaan, hoe hangen ze samen? Je gaat dan zelf, met je collega’s binnen en buiten NK, op zoek naar antwoorden. Ik vind het ontzettend leuk om nieuwe dingen te leren en uit te dragen. Zo verdiep ik mij bijvoorbeeld in de verschillen tussen verslaving bij mannen en bij vrouwen, en heb daar ook al verschillende keren over gepubliceerd.

Ik zou beginnend artsen absoluut aanraden om bij NK te komen werken, behalve misschien als je je echt wilt specialiseren in chirurgie. Maar als je als arts geïnteresseerd bent in veel meer dan alleen de somatiek, in psychiatrische en sociale aspecten, dan is dit een heel goede plek om ervaring op te doen. Je kunt hier zoveel leren! Je wordt hier goed in begeleid, je staat er nooit alleen voor, en binnen NK kun je je kennis verder ontwikkelen, bijvoorbeeld met onze maandelijkse NovaKennisreferaten waar sprekers binnen en buiten NK een thema uitdiepen. Als je je verder wilt specialiseren binnen NK, zijn er opleidingsmogelijkheden, bijvoorbeeld tot het specialisme verslavingsarts. En laat je niet afschrikken door het idee dat dit een moeilijke doelgroep zou zijn… Als je hier komt kijken, zie je dat mensen met de juiste diagnose en aanpak heel goed behandeld kunnen worden! Dat is zinvol, heel gevarieerd en erg leuk werk.”

Meer horen over werken als arts bij NK?

Bekijk hier de video van een van onze andere artsen, Ad van Hoek.