Meer vergiftigingen door designer drugs
29 augustus 2023De afgelopen jaren is het aantal vergiftigingen door designer drugs fors toegenomen: van enkele tientallen in 2013 tot 555 in 2023. Alex van Dongen, preventiemedewerker bij NK, maakt zich zorgen over de populariteit van designer drugs, zoals hij ook onlangs uitlegde in EenVandaag. Alex: “Designer drugs zijn drugs die sterk lijken op verboden drugs zoals cocaïne of speed, maar waarin een paar moleculen zijn aangepast of toegevoegd, zodat het volgens de Nederlandse wet andere stoffen zijn die niet, of nog niet, verboden zijn.”
Een maas in de Opiumwet dus, waardoor Nederland het walhalla is voor verkopers van dit soort drugs. Alex: “In omringende landen zoals Duitsland en Groot-Britannië geldt het verbod voor hele groepen van soortgelijke stoffen, waardoor de designer drugs ook verboden zijn. In Nederland ligt er wel een wetsvoorstel, maar onder meer door druk van tegenstanders is dit er nog niet doorheen.”
Volgens die tegenstanders zou een wet niet werken omdat hierop niet gehandhaafd zou kunnen worden, maar Alex geeft aan dat het nu wel érg makkelijk is om aan designer drugs te komen: “Als je de verkoop van designer drugs tegen wil gaan, moet het middel om te beginnen duur en moeilijk te verkrijgen zijn. Maar designer drugs zijn in Nederland juist erg goedkoop en erg makkelijk verkrijgbaar. Een verbod kan de verkrijgbaarheid en daarmee ook de prijs aanzienlijk beïnvloeden.”
Ook kan het feit dat designer drugs ‘gewoon’ verkrijgbaar en niet verboden zijn, bij gebruikers tot de conclusie leiden dat het middel dan ook wel veilig zal zijn. Alex: “Dit is absoluut niet het geval. Natuurlijk zijn er heftigere en minder heftige designer drugs, er zijn zoveel verschillende soorten. Maar omdat deze middelen allemaal nieuw zijn, is ook weinig bekend over gevolgen op korte en lange termijn. Je bent dus zelf het proefkonijn.” Dat dat lang niet altijd goed gaat, blijkt wel uit het sterk gestegen aantal vergiftigingen.
Bekijk hieronder het interview met EenVandaag: