NK brengt destigmatiserende podcastreeks ‘Zomaar verslaafd?’ uit

Iedereen kan een verslaving krijgen. Maar hoe werkt een verslaving? Wie is de persoon achter de verslaving en wat is hun verhaal? In de podcastreeks ‘Zomaar verslaafd?’ gaat Linda Thijssen, sociotherapeut van de High Care behandelafdeling van Novadic-Kentron, in gesprek met cliënten en professionals over verslavingen en herstel.

Een verslaving gaat vaak gepaard met flink wat vooroordelen. Waarom stoppen mensen met een verslaving niet gewoon? En waarom is het zo moeilijk om te stoppen met gebruiken? In ‘Zomaar verslaafd?’ geeft NK een kijkje achter de verslaving, komen specialisten aan het woord die dagelijks mensen helpen op hun weg naar herstel en wordt er een duik genomen in inspirerende, hoopvolle en eerlijke ervaringsverhalen.

Openhartig
Zoals het ervaringsverhaal van de 25-jarige Jasper. Na een opname van zeven maanden in de verslavingskliniek van NK voor een verslaving aan onder andere 3MMC, is hij nu bijna een jaar clean. Hij vertelt openhartig in de podcast: “Ik merkte in mijn dagelijks leven dat de verslaving echt een belemmering vormde. Ik kwam afspraken niet na, kreeg te veel met zorgmedewerkers te maken, maar ook met agressie bij mijzelf. Mijn omgeving trok een grens. Ze gaven aan dat ze mij er graag bij wilden hebben, maar niet op deze manier. Dit zorgde ervoor dat ik anders ging kijken naar, en denken over, situaties die zijn voorgevallen.”

Vertrouwen in een leven zonder middelen
In de podcast gaat Linda dieper in op de twee kanten van een verslaving die continu met elkaar in strijd zijn. Jasper: “Wanneer je onder invloed bent, denk je dat je de hele wereld aankunt. Het moment dat je weer nuchter bent voel je jezelf schuldig, minderwaardig. Je gaat jezelf de grond intrappen, waardoor het verlangen weer groter wordt. Dit zorgt ervoor dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.” Met behulp van de specialisten van NK wist hij zijn weg naar herstel te vinden. “Je moet op een gegeven moment vertrouwen krijgen in het leven dat je leidt, zonder middelen.”

‘Zomaar verslaafd?’
Naast Jasper gaat Linda in gesprek met onder andere Ivar, die een aantal maanden werd opgenomen bij NK voor een cannabisverslaving en met Marc, die al vele jaren bij NK werkt als psycholoog. Iedere aflevering staat in het teken van ervaringen, herstel, hoop en herkenning. De afleveringen zijn te beluisteren via Spotify en Google Podcasts.

Meer lezen over de podcast of de afleveringen meteen beluisteren? Klik hier! Zomaar verslaafd? (springcast.fm)