Subsidie NWO voor onderzoek naar thuis detoxen

We zijn heel blij om te kunnen melden dat Novadic-Kentron onderzoek mag gaan uitvoeren naar thuis detoxen: Detox@Home! Bij Detox@Home gaat NK samen met de hoofdaanvragers (zie hieronder), NISPA, Tactus, IrisZorg en Stichting Het Zwarte Gat onderzoeken wat patiënten en behandelaars belangrijke factoren vinden tijdens het ongiften thuis. Om veilig en comfortabel thuis te kunnen ontgiften, is intensieve monitoring nodig. Om dit mogelijk te maken, bouwen we een digitaal platform en testen dat in de praktijk. 

Het te ontwikkelen Detox@Homeplatform zal zelfrapportage, telemonitoring van ontwenning, communicatie met behandelaars, en eHealthinterventies ondersteunen. Bij de ontwikkeling werken we samen met cliëntvertegenwoordigers, behandelaars, onderzoekers, de zorgverzekeraar en een technologiebedrijf.

Zorg in de eigen leefomgeving

Om de druk op de zorg te verminderen, is het wenselijk dat mensen langer gezond blijven, met meer eigen regie en de hulp van technologie. Het project Zorg in de eigen leefomgeving richt zich op effectieve technologie en verplaatsing van zorg naar de eigen leefomgeving. Voor het totale project is ruim 14 miljoen euro beschikbaar, waarvan NWO (Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek) ruim 12 miljoen euro financiert.

Detox@Home is één van de zes onderzoeken die in het kader van Zorg in de eigen leefomgeving worden uitgevoerd. Hoofdaanvragers van Detox@Home zijn Radboudumc, Universiteit Twente en Hogeschool Saxion. Naast de subsidie van NWO, dragen ook onderzoeksinstituut NISPA (Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction), Menzis, technologiebedrijf Nedap, Tactus, Iriszorg en Novadic-Kentron bij aan de kosten.

Meer informatie over het totale project en de zes onderzoeken vind je hier: https://www.nwo.nl/nieuws/zes-onderzoeksprojecten-van-start-over-zorg-de-eigen-leefomgeving-kic