Voorlichting over middelengebruik op school “Van vroeger naar nu”

Roken, blowen, drinken en gamen: veel leerlingen proberen weleens iets uit tijdens hun middelbareschooltijd. Hoe ga je om met eventuele problemen door gamen, gokken, alcohol of drugs? En misschien nog belangrijker: hoe voorkom je ze?
Wil je hierover meer weten, kom dan op donderdag 8 juni naar de kennis- en inspiratiemiddag in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.

Een school die wil inzetten op preventie van middelengebruik, heeft een heleboel mogelijkheden die effectief zijn. Deze zijn bijvoorbeeld gericht op de ontwikkeling van sociale vaardigheden, deskundigheidsbevordering voor ouders en docenten en werken aan een gezond schoolklimaat.

Hoe werd er vroeger voorlichting binnen het onderwijs gegeven over (de gevaren) van drugs en alcohol? Is dit anders dan vandaag de dag? Ontdek het tijdens de lezingen van medewerkers van Novadic-Kentron en het Trimbos Instituut. Daarna gaan we in gesprek met professor Pieter Tops over de vraag of er ook voorlichting moet komen over de maatschappelijke gevolgen van alcohol- en drugsgebruik in de samenleving.

Wil je weten of jouw school al goed bezig is? Kom dan naar deze middag.
We delen de laatste inzichten met jou en gaan met je in gesprek tijdens een boeiend en leerzaam programma. Toegang is € 10 per persoon, inclusief toegang tot het museum. Meld je meteen aan.

Programma

Donderdag 8 juni 2023

13.45 – 14.00 uur Inloop
14.00 – 14.45 uur Alcohol- drugsvoorlichting van 1970 tot 2020  (dr. Lex Lemmers, Trimbos-instituut)
14.45 – 15.30 uur Do’s & don’ts alcohol en drugsvoorlichting anno 2023 (Charlotte van Baal & Danielle Ketelaars Novadic-Kentron)
15.30 – 16.15 uur Toen en nu: stigmatiseren van gebruikers en verslaafden (Alex van Dongen, Novadic-Kentron)
16.15 – 16.45 uur Plenaire discussie – voorlichting maatschappelijke gevolgen (professor Pieter Tops)
16.45 – 17.15 uur Afsluiting met drankje en nootje

Voor wie
De bijeenkomst is bedoeld voor docenten, beleidsmakers op het gebied jeugd/jongeren, studenten social work én opvoeders.

Locatie
Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht (op loopafstand van station Dordrecht)
T 078-632 68 20
communicatie@onderwijsmuseum.nl

Aanmelden
De kosten voor het bijwonen van deze bijeenkomst zijn 10 euro. Dit is inclusief de entree voor het museum. Meld je hier aan.